Ενδοσχολικό σεμινάριο

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου και την Τρίτη 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας από τις 17:30-20:30 ενδοσχολικό- επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς με θέμα «ΑΚΟΥΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ» με εισηγήτρια την κα. Κίσσα Μαρία, ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Η «ενεργητική ακρόαση» είναι μία μέθοδος που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε αυτό που κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις ενός ατόμου και να δείξουμε ότι καταλάβαμε το πραγματικό νόημα του μηνύματός του. Για φτάσουμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει να έχουμε την ικανότητα να «μπαίνουμε» στη θέση του άλλου. Ο συνομιλητής, που νιώθει ότι τον καταλαβαίνουν, αισθάνεται αρκετά ασφαλής για να εκφράσει τη γνώμη του και να μιλήσει για τα προβλήματά του. Η μέθοδος αυτή δεν είναι χρήσιμη μόνο στις σχέσεις μεταξύ ανηλίκων-ενηλίκων, αλλά και σ’ αυτές των ενηλίκων. Η «ενεργητική ακρόαση» είναι έκφραση μίας βασικής στάσης του ανθρώπου που συνίσταται στο να δεχτούμε τον άλλον όπως ακριβώς είναι. Για να είναι, ωστόσο, αποτελεσματική καλό είναι να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις:

-να βρούμε τον χρόνο που χρειάζεται για να ακούσουμε το άτομο

-να εμπιστευτούμε την ικανότητα να λύσει μόνο του τα προβλήματά του

-να θεωρούμε απολύτως σοβαρά τα προβλήματα, να μην τα υποτιμούμε, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εκείνα μικρών παιδιών. Για τους μεγάλους φαντάζουν μικρά, ασήμαντα ή τους κάνουν να χαμογελούν, για εκείνα όμως δεν ισχύει το ίδιο.

Με το να υιοθετούμε μία στάση πιο «ενεργητική», του αποδεικνύουμε ότι το σεβόμαστε ως άτομο και το θεωρούμε σημαντικό μέλος της οικογένειας ή του σχολείου.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών με την υπόσχεση να ακολουθήσει και δεύτερη φάση.

 

Έκθεση εικόνων

Επισκεφθείτε τους παρακάτω ιστότοπους και βρείτε τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία κάθε τάξης.

 

Α' Δημοτικού

a dimotikou

Β' Δημοτικού

a dimotikou

Γ' Δημοτικού

a dimotikou

Δ' Δημοτικού

a dimotikou

Ε' Δημοτικού

a dimotikou

ΣΤ' Δημοτικού

a dimotikou